fbpx

Meer weten over onze Corona-update? lees meer…

 

Blog

Trouwtradities in 2017…zijn ze hip of juist oudbollig?

Something old, something new, something borrowed, something blue

c-blog1-2017-1

Je herkent ze vast wel; het weggooien van het bruidsboeket, het dragen van een witte trouwjurk, de kousenband, het uitwisselen van ringen, het aanzoek dat traditioneel start bij het toestemming vragen aan de ouder(s) van de bruid en dé bruidstaart.
Er zijn een heleboel mooie trouwtradities met een nog mooiere betekenis.
In deze moderne tijd zie je een heleboel nieuwe trouwtrends, maar de echte trouwtradities en gebruiken…die verdwijnen eigenlijk nooit.

Niets moet en zeker niet op je trouwdag. Het is dus helemaal aan jullie van welke tradities je wel of niet gebruik gaat maken, maar er zijn zoveel gebruiken en (trouw)etiquette die absoluut de moeite waard zijn om je eens in te verdiepen.
Hecht je aan bijzondere gebruiken of ben je een hopeloze romanticus en wil je alleen om die reden al de tradities in ere herstellen op jullie dag.
We noemen er een paar…

Het huwelijksaanzoek

Het vragen van toestemming aan je vader door de gom to be is een uiting van respect. Het is in deze moderne tijd allang geen must meer, maar wel een hele mooie traditie.
Net zoals jouw geliefde die voor jou op zijn knieën gaat when he (or she) pops the question.  Wist je dat dat knielen voor jou een fysieke uitdrukking van nederigheid symboliseert? In de meeste gevallen wordt dé vraag nog altijd kniellend gesteld en dat zal in 2017 niet anders zijn.

v

Waarom is een bruidsjurk wit?

Als je onze bruidswinkel binnenkomt zal je zien dat het overgrote deel van onze bruidsjurken wit is. De kleur wit staat voor maagdelijkheid, puurheid en onschuld en heeft al een rijke historie, maar is zeker niet altijd populair geweest.
Het heeft in deze moderne tijd deze betekenis voor een groot deel verloren, maar nog altijd kiezen veruit de meeste Westerse bruiden voor de kleur wit. Niet omdat de betekenis hen aanspreekt, maar omdat zij deze kleur gewoon de mooiste vinden.
Niet alleen de kleur, maar ook de vorm, de lengte, de stijl, de stoffen en zelfs de thema’s van de bruidsjurken zijn flink uitgebreid. Wit blijft voor vele bruiden de ultieme bruidsjurkenkleur, maar volg vooral je hart en kies wat jij zelf het mooiste vindt.

De bruidssluier

Het dragen van een bruidssluier is een hele mooie aanvulling op je bruidsjurk. Geregeld komen op het moment van het vastmaken van de sluier ook “de tranen”. Het voelt voor een bruid als ….de finishing piece…het maakt het af en compleet en heeft absoluut de wauw…factor.
De geschiedenis van de bruidssluier is wat minder charmant. Wist je dat de bruidssluier de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man symboliseert? Het optillen van de bruidssluier door de bruidegom staat symbool voor de mannelijke dominantie. Als de bruid zelf de bruidssluier naar achteren brengt toont zij daarmee haar onafhankelijkheid. Maar de bruidssluier kan op verschillende manier gedragen worden waardoor het optillen of naar achteren halen niet altijd van toepassing is.
Anyway: het dragen van een bruidssluier blijft ongeacht de betekenis ervan populair.

De kousenband

De traditie van de kousenband is een bijzondere en in vroegere tijden had deze niet enkel de functie van het ophouden van de kousen. Het dragen van de kousenband tijdens de trouwdag was namelijk een teken van de maagdelijkheid van de bruid. Het was lange tijd traditie dat de bruidegom met zijn tanden de kousenband van het been van zijn bruid afhaalde. Dat zie je overigens nog geregeld gebeuren omdat het vaak voor een hilarisch moment zorgt tijdens het avondfeest.
Het dragen van de kousenband was, is en blijft razend populair, maar heeft zijn traditionele betekenis verloren.

cc-blog1-2017-3

Something old, something new, something borrowed, something blue…

…is een heel bekend gebruik dat vooral in Amerika nog altijd traditie is. Ook in Nederland wordt dit steeds hipper. Something old staat symbool voor het leven dat je achter je laat. Something new voor het leven dat je gaat starten als echtgenote van. Something borrowed linkt aan je dierbaren om je heen. Je familie en je vrienden. Something blue…is de kleur blauw en staat symbool voor trouw en zuiverheid.

Tijden veranderen, maar een heleboel trouwtradities blijven bestaan. Kies gewoon zelf wat je wilt en welke waarde je hieraan hecht. Elke bruid is prachtig ongeacht waarvoor zij kiest.

Covers Couture: we dress your dream. Bekijk onze collectie.

Fotocredits: Marscha van Druuten en Astrid Termaat

Covers Couture 2020 | Alle rechten voorbehouden Algemene Voorwaarden | Privacy & Cookies